Körkort via intensivkurs- - Bäst information om intensivkurser för körkort

Nackdelar med att gå på intensivkurs för körkort

Nackdelar med intensivkurs för körkort

När du går en intensivkurs för att ta körkort innebär detta att du ska gå på en trafikskola och lära dig att snabbare och får mindre tid till reflektion. Denna tid till återkoppling och funderande kan vara viktigt för en del personers lärande.

Att lära sig teorin parallellt med att göra alla körlektionerna under 2-3 veckor kräver långa kvällar och mycket pluggande. Ofta kan det vara en fördel att börja med teorin innan man börjar med intensivkursen.

Det är många av de som gått intensivkurser som inte har kollbilens alla delar som vet vad t.ex. stötdämparen eller fjädrarna har för funktion eller hur man byter lampor eller kollar oljan på bilen vilket gör att det inte kommer förstå vad bilmekanikerna säjer när de lämnar i bilen på service för första gången.

Risker med intensivkurser när du tar körkort

Reglerna för körkortsutbildning förändrades från att körskoleelever ska varit 17 år och 9 månader till att de får börja övningsköra redan vid 16 års ålder. Anledningen till detta var att den som ska ta körkort ska ges längre tid att utbilda sig och få mer tid att reflektera över olika situationer i trafiken.

Om man bara utbildar sig under två-tre veckor på en intensivkurs för att ta körkortet och klarar de vid första uppkörningen så är risken stor att man som nybliven körkortsinnehavare inte var med om så många olika trafiksituationer och inte heller hunnit diskutera alternativ med sin handledare under utbildningen.Avståndet till intensivkursen

Risker med intensivkurser

Många personer i storstäder går på intensivkurser för att ta körkort på mindre orter. Detta är dels lite billigare att ta en körlektion på en mindre ort men trafiken är lite lugnare vilket är bra i början av en körkortsutbildning.

Nackdelen är om man bli underkänd på uppkörningen eftersom då måste man ta sig till den mindre orten på nytt för nya körlektioner och kommande uppkörning vilket kostar både tid och pengar. Då blev inte körkortsutbildningen så intensiv och många tappar sugen om de blir kuggade två eller tre gånger på uppkörningen.

Vädret på intensivkursen

Eftersom intensivkursen går vid en tidpunkt på året som är en nackdel att du inte kommer få köra bilen i så många olika väder. Det kan vara bra att både kört på snö, is, betong, grus och asfalt både regniga, snöiga, mörka och soliga dagar.

Om du har otur som kanske det är sol, 20°C varmt och dagsljus vilket är skönt men inte så bra för din körutbildning.

Underkända vid intensivutbildningar

Underkända vid intensivutbildningar

En ovetenskaplig studie visar på att antalet underkända är några procentenheter högre för de som gått en intensivutbildning än de som tagit körkort på en vanlig utbildning på körskolan. Skillnaden är dock inte signifikant.

För de som enbart kört privat med en egen handledare är antalet underkända större än den som tar körkort via en intensivkurs.

Som snitt i Sverige så blir 45% av de som gör en uppkörning underkända.